Cele mai PERICULOASE grăsimi din alimentație. Jumătate de milion de oameni mor anual din cauza lor. Cum le putem evita

Cele mai PERICULOASE grăsimi din alimentație. Jumătate de milion de oameni mor anual din cauza lor. Cum le putem evita
Publicat: 01/02/2024, 14:29

Grăsimile sunt esențiale pentru multe dintre funcțiile organismului, dar nu orice grăsime este una benefică. Mai mult, unele grăsimi sunt chiar extrem de periculoase pentru sănătate, motiv pentru care este foarte important să știm să le diferențiem.

În acest sens vine în ajutorul nostru Adina Rusu, nutriționist-dietetician, care atrage atenția asupra grăsimilor periculoase.

Potrivit acesteia, acizi grași trans în cantități mari sunt un risc pentru apariția bolii cardiace ischemice. Specialistul spune că, la nivel mondial, aproximativ 500.000 de oameni mor din cauza acestei boli, provocate în mare parte de aportul ridicat de acizi grași trans, arată Agerpres.

„Există două surse alimentare principale de acizi graşi trans. Astfel, pe de o parte, avem acizii graşi trans prezenţi în mod natural în carne şi produse lactate, iar, pe de altă parte, acizi graşi trans produşi industrial prin hidrogenarea parţială a uleiurilor comestibile. Acizii graşi trans industriali nu aduc nicio valoare nutriţională dietei, dar cresc LDL-colesterolul, aşa-numitul ‘colesterol rău’, şi scad HDL-colesterolul, supranumit «colesterol bun», ceea ce creşte parţial riscul pentru boala coronariană, dar şi pentru alte boli netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral”, a declarat Adina Rusu pentru sursa citată.

Care sunt sursele pentru aceste grăsimi

Rusu spune că aceste grăsimi se găsesc în unele alimente procesate, la care ar trebui să renunțăm. Grăsimile hidrogenate sunt periculoase pentru sănătate, iar consumul acestora trebuie evitat pe cât posibil.

„Cu cuvinte simple, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l face solid sau tartinabil. Produsul final poate fi vândut separat, cum este cazul margarinei, sau poate fi utilizat în producţia de alte produse alimentare, cum ar fi îngheţata, aluatul de tip foietaj, prăjiturile sau biscuiţii. Întrucât sunt mai ieftine comparativ cu alte grăsimi, industria alimentară foloseşte acizii graşi de tip trans de zeci de ani pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare. Astfel, cea mai mare parte din grăsimile trans din alimentaţia modernă provine din adăugarea uleiurilor parţial hidrogenate în compoziţia alimentelor, dar şi prăjirea uleiului la temperaturi ridicate poate duce la creşteri ale concentraţiilor acestor compuşi”, precizează Adina Rusu.

Aceasta a explicat că, din punct de vedere chimic, grăsimile trans sunt lipide care suferă un proces cunoscut sub numele de „hidrogenare”.

„Cu cuvinte simple, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l face solid sau tartinabil. Produsul final poate fi vândut separat, cum este cazul margarinei, sau poate fi utilizat în producţia de alte produse alimentare, cum ar fi îngheţata, aluatul de tip foietaj, prăjiturile sau biscuiţii. Întrucât sunt mai ieftine comparativ cu alte grăsimi, industria alimentară foloseşte acizii graşi de tip trans de zeci de ani pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare. Astfel, cea mai mare parte din grăsimile trans din alimentaţia modernă provine din adăugarea uleiurilor parţial hidrogenate în compoziţia alimentelor, dar şi prăjirea uleiului la temperaturi ridicate poate duce la creşteri ale concentraţiilor acestor compuşi”, precizează Adina Rusu.

Pentru o dietă sănătoasă, spune nutriţionistul ieşean, aportul recomandat de grăsimi trans ar trebui să fie mai mic de 1% din aportul energetic total.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Gest revoltător! O mamă şi-a abandonat fiica din cauza unei note: "Ne-am certat"
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
„Stratul D” al Pământului: O relicvă misterioasă la 3.000 de kilometri adâncime
×